Hur sörjer barn sitt syskon?

Barn sörjer inte på samma sätt som vuxna, de måste vila från sorgen ibland och få lov att göra vanliga saker. Barn är som ”av och på” men de är kloka och reglerar det själva. Det är bra att fort¬sätta göra vanliga vardagssysslor, för det är viktigt att låta dem känna att det är tillåtet, för skratt läker också sorg.

Vilka reaktioner finns?

Reaktioner på sorg kan vara att man drar sig undan, att man blir väldigt praktisk, att man blir arg eller får svårt att koncentrera sig. Det finns inget rätt eller fel, alla sörjer på olika sätt oavsett ålder. Att få ett hemskt besked kan göra att man stänger av alla sina känslor och för en stund och förstår att det förfärliga har hänt. Det kan kännas helt overkligt, som att man drömmer eller tittar på film. Att börja skratta kan hända eftersom det är en vanlig reaktion som kan uppstå när man tycker något är jobbigt men det betyder inte att man håller på att bli galen eller inte är ledsen. Det är okej att inte gråta. Att sörja på sitt eget sätt gör det möjligt för oss att en dag kunna gå vidare fastän någon i vår närhet lämnat oss. Man kan verka oberörd utåt men gråter förtvivlat inombords. Sorgen kan betyda mycket på ett helt eget sätt, även om vi gått vidare. Det kommer alltid finnas en bit av sorg och saknad kvar inom oss, även om det inte gör lika ont som i början.

Det är viktigt att komma ihåg att det är ”Det” barnets sätt att visa att man är ledsen.

Vad ska man vara uppmärksam på?

Man ska vara uppmärksam på destruktiva beteenden eller beteenden som bryter mot hur syskonet var innan. Om man byter kompisgäng, inte vill någonting, skolkar, sover dåligt måste man fånga upp det och ta tag i problemet eftersom beteendet kan vara ett rop på hjälp.

Hur snart ska syskon gå till förskola eller skola igen?

Vill syskonet gå till förskola eller skola så ska hon eller han få göra det. Att komma tillbaka till rutiner är ofta helande och läkande för alla i familjen. Barn kan vara bra på att hjälpa sina föräldrar med det. Man skall informera förskola eller skola och be lärarna berätta för klasskamrater och föräldrar innan barnet kommer. Om barnet vill att ens förälder skall följa med bör man lyssna och göra det.

Förstår små barn?

Om det är svårt att veta hur mycket barnet förstår, var det befinner sig, så följ barnet. Om barnet leker, lek med barnet. Man måste låta mindre barn förstå i deras egen takt istället för att försöka plocka upp det på större barns nivå. Ni kan också rita, läsa sagor eller se film tillsammans. Det kommer komma, bara du orkar stanna kvar i situationen.

Ser familjesituationen annorlunda ut om dödsfallet är väntat?

Det behöver inte vara någon skillnad om dödsfallet/det ofattbara är väntat mot att förlora ett friskt barn i till exempel en olycka. Smärtan är lika stor även om man levt länge i ovisshet om hur länge ens syster eller bror ska leva. Det går inte att förbereda sig på hur det ska vara när hon eller han dör. Att förlora en syster eller bror är bland det svåraste som kan hända i livet.

Kan man förbereda syskon?

Detta är en definitionsfråga. Det är svårt att förbereda sig på att någon ska dö, men ska ändå prata om det. Barn är experter på att läsa av sina föräldrar, även små barn förstår att mamma och pappa är oroliga. Vi måste visa att det är tillåtet att prata om det. Det är bättre att få veta hur det är för ovissheten kan leda till skrämmande fantasier som kanske inte är rimliga och värre än verkligheten.

Hur kan man berätta?

Försök prata under lugna former och ge varsam information. Det kommer självklart vara smärtsamt och jobbigt men måste göras. Säg att systern eller brodern kanske inte blir så gammal, eftersom hon eller han är allvarligt sjuk men förklara också att ni inte vet när det kommer hända. Man kan också fråga hur syskonet vill göra om och när man ska säga hej då till sin syster eller bror. Vad är viktigt att få ha sagt eller gjort? En upplevelse tillsammans eller ord?

Det är väldigt viktigt att inte använda fel ord i denna situation eftersom barn snappar lätt upp ord i ovanliga sammanhang. Man skall vara ärlig och använda ord som barn förstår. Att berätta att någon har somnat in kan innebära att barn misstolkar och tror att man inte kommer vakna upp igen när man ska sova.

Att säga att någon lämnat oss kan också misstolkas då man ofta säger så när någon skall åka hem eller till någon annan.

Om det känns för svårt?

Försök ta hjälp av böcker eller film som en ingång, för att närma er att tala om döden, till exempel boken ”Adjö, herr Muffin” eller filmen ”Bröderna Lejonhjärta”.

Ska hela familjen vara med vid avslutet?

Det beror på, man kanske inte ska vara där vid själva dödsögonblicket, om det är jättedramatiskt. Att en förälder bryter ihop kan skrämma, som förälder måste man orka vara i situationen själv för syskonens skull. Det finns ingen manual, varje situation är egen. Men det är viktigt att få ta farväl efteråt, att få veta vad som hände eftersom det då kan bli lättare att förhålla sig och bearbeta sorgen.

Hur kan man prata efteråt?

Det kan vara bra för både syskon och föräldrar att öppna sig och dela med sig av sina tankar, verbalt eller i text. Ett tips är att ha en blank bok som syskonen kan skriva eller rita i. Även om syskonet är litet kan hon eller han rita sina känslor. Man kan då sätta färg på sina känslor till exempel rött eller svart för att förmedla ilska. Boken kan vara en hjälp längre fram i livet, där man kan se hur man tänkte och kände och att sorgen förändrats över tid.

Det som du tycker är bäst kanske inte är bra för ditt barn.

Vi på begravningsbyrån finns för er och ger möjlighet till personliga avsked. Barnet kan till exempel lägga teckningar, brev eller gosedjur intill sitt syskon i kistan. Detta är ett fint sätt för barnet att bearbeta sina känslor och sin sorg. Erfarenhet visar att det är viktigt att barn är med på ceremonin för att förstå men det är upp till varje förälder att avgöra om det är lämpligt. När yngre barn är med kan det vara bra att komma i god tid. Våra representanter från Kungsbacka Begravningsbyrån finns på plats och svarar på alla frågor.

Böcker som kan vara till hjälp

Farfar & LammenHaralds farfar dör plötsligt. Och Harald sörjer. De har några får tillsammans och de första lammen har just fötts. Vad ska hända med lammen nu? Och vad ska hända med farfar? Min Farfar och lammen består av två delar. Den ena är Haralds berättelse om när han som nioåring miste sin farfar. Den andra beskriver med enkla ord vad som händer i samband med en begravning från det ögonblick någon dör, till dess att livet börjar återgå till det vanliga både för barn och vuxna.
En ängel till lånsHumlan Milton har i sin bok beskrivit sin och sin familjs kamp och liv med döden ständigt hängande över sin lille son Calle. Vi följer Humlans känslor som hopp och djupaste förtvivlan. Vi får en inblick i alla sjukhusbesök, behandlingar som Calle måste gå igenom. Det goda bemötandet inom sjukvården men också de gånger prestigen hos behandlarna tar över. Calle blev bara tre år. Så här skriver Humlan i efterordet, två år efter Calles död. ” Kan man sörja samtidigt som glädjens rus värmer en? Min upplevelse är att det går, ont gör det men det går.
Min änglasyster”Den som möter ett barn i sorg vet att det ofta är svårt att börja prata även om man vill. Att ha något med sig eller att anknyta till är guld värt. I den här boken har Annakarin lyckats hitta ett tilltal i barnets sorg bortom det vuxenvärlden försöker lägga till rätta. Oavsett tro eller bakgrund förmedlas värdefull tröst i text och bild. Boken är bra verktyg som vi gärna använder för att bekräfta känslan av saknad. Här finns utrymme för egna bilder, funderingar med möjlighet att prata mer.” Tomas Philipsson, Kyrkoherde i Särö Pastorat
Herr muffinHerr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. En onsdag får han plötsligt ont i magen?
Bröderna LejonhjärtaAstrid Lindgrens mästerverk om bröderna som efter döden kommer till landet där det fortfarande är lägereldarnas och sagornas tid är en modern klassiker, för att inte säga en modern myt, som påverkat generationers föreställningsvärld.
Ring oss på 0300-93 90 00
E-post: info@kbabb.se