I Tyskland finns över 60 begravningsplatser i naturligt växande skog. En plats som upplevs ge både frid och styrka.
När Charlotta Lindgren Östlund, marknadsansvarig på Sveriges auktoriserade begravningsbyråers förbund och hennes man hälsade på vänner under semestern i Osnabuck i Tyskland berättade vännerna att de köpt ett träd i en Friedwald, en begravningsplats i skogen. – De sa att det kändes som ett viktigt beslut, att det var en vacker och stor skog. Så vi gjorde en utflykt dit, säger Charlotta.
De besökte Bramsche-Osnabrücker Land, en av totalt 64 begravningsplatser i Friedwaldkonceptet som finns i hela Tyskland och också i Österrike. Charlotta upplevde området som väldigt stort, en Friedwald kan ha en yta på mellan 20 och 110 hektar.Vännerna visade sitt träd. Frun i familjen är allvarligt sjuk, så det hade känts angeläget att planera. En släkting vilade redan där, det satt en liten plakett med personens namn på stammen. Nu hade familjen betalat för trädet i 99 år från begravningsplatsens öppningsdatum.
SEDAN 2001 ÄR DET här ett alternativ till den vanliga kyrkogården som 107 800 tyskar har utnyttjat. – 40 procent av våra kontrakt tecknas under personens livstid och det finns många anledningar till varför man vill begravas i skogen. Många tycker att det är en tröstande tanke och de känner sig närmare kretsloppet. Andra bor kanske långt från anhöriga och vill inte belasta dem med skötseln av en gravplats, säger Carola Wacker-Meister, chef för kommunikation och marknadsföring på Friedwalds huvudkontor.
ÄVEN OM EN Friedwald är en naturlig skog finns det promenadvägar som har namn, för att man ska kunna lokalisera sig. Träden går att hitta med gps-koordinater. För skogen ändrar sig. Man röjer inte, natur ska vara natur. Samtidigt är det ändå ordnat, en bro över en porlande bäck, sittplatser här och var. Ceremoniplatserna inramade av höga träd. – Det var vilt men ändå inte. Jag blev väldigt imponerad. Det finns något väldigt andligt över området,man går in här och har respekt, säger Charlotta Lindgren-Östlund.
Hon tycker om gravstenar, vill själv ha en stor sten med text i silver eller guld. – Men det här var något helt annat, det gav mersmak. Du kan ha ett familjeträd, välja vilken sorts träd, eller vara flera som delar på ett träd. Priset beror på typen av grav men också på vilken sorts träd, tjockleken och var det växer. Det billigaste alternativet är 490 euro (ungefär 5 500 kronor) för en plats vid ett träd som delas med andra. För den som önskar ett träd med ensamrätt för sin familj eller sina vänner är utgångspriset 2 490 euro (28 000 kronor). –Jag tycker inte det är dyrt, en större gravsten kostar ju 10 000-20 000, säger Charlotta Lindgren-Östlund.
Varje nedsättning av en biologiskt nedbrytbar urna kostar 350 euro. I det tätbefolkade Tyskland blir Friedwald en oas. – Tyskar har ett känslomässigt, nästan romantiskt band till skogen, den är en plats som ger fysisk och mental frid och styrka, säger Carola Wacker-Meister.
Text & Bild
Text: Anna Fredriksson
Foto: Friedwald