Brist på bårhusplatser?

Brist på bårhusplatser?

Enligt Region Uppsala kommer antalet döda i länet att öka med nästan 50 procent de närmaste två decennierna. Nu bygger man om och moderniserar sitt bårhus, men utökar bara med en enda plats, från 100 till 101.

SENAST I PÅSKAS var det hög belastning på bårhuset i Uppsala, då dog många i influensa. – Då satt obduktionsteknikerna här och ringde runt till begravningsbyråer. Vi fick loss 16 platser så det var lugnt, men det kommer bli mer och mer så. Framåt måste man få fram fler bårhusplatser, säger bårhuschefen Ewa Westerlund till P4 Uppland.

Om de anhöriga bestämt kista, kan begravningsbyrån kistlägga och köra den avlidne till en bisättningslokal i väntan på begravning.

DET HÄR ÄR INTE bara en fråga om brist på bårhusplatser utan också om etik och värdighet, menar Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer. – Kistläggning ska ske skyndsamt. Med den långa tiden mellan dödsfall och begravning som vi har nu finns det en risk att vi tappar respekten och känslan som det innebär att så snart som möjligt bädda ner den avlidne fint.

Men det är inte säkert att det alltid finns en bisättningslokal att köra till. Det finns inte någon nationell plan för, eller översikt över, antalet bårhusplatser. Det är Socialstyrelsen som genom sina föreskrifter anger hur avlidna ska hanteras, och varje enskilt landstings/regions ansvar att följa dem, svarar Sveriges Kommuner och landsting när Memento frågar.

MEN ÄVEN KOMMUNERNA har ett ansvar för dem som avlider i något av de boenden kommunen driver själva eller där man köper platser.

– I dag ingår aldrig något förvaringsrum för döda när kommuner bygger nya äldreboenden, säger Ulf Lernéus. Istället betalar man landstingen för att förvara de döda på sjukhus. Sedan skickar man fakturor på så kallade bårhusavgifter och transportavgifter till dödsbona.

Det här fakturorna är Sveriges begravningsbyråers förbund mycket kritisk till. – Det vore bra om tiden mellan dödsfall och begravning kortades rejält, då skulle belastningen på bårhusen minska. Men någon måste ändå ta ett samordnande ansvar när Sveriges befolkning växer. Idag dör 90 000 personer varje år, 2030-2035 kommer den siffran att ha ökat till 100 000, säger Ulf Lernéus.

Text & Bild

Text: Anna Fredriksson

Bild: Shutterstock