”Nej det är inte alls sorgligt att skapa lite ordning och reda i sitt hem och bland sina saker på ålderns höst. Det menar i alla fall Margareta Magnusson, 88.
Och helt fel kan hon inte ha för hennes bok Döstädning, ingen sorglig historia har getts ut i 32 länder och blivit en internationell bästsäljare. Det finns till och med en Facebook-grupp, The Gentle Art of Swedish Death Cleaning Sharing and Caring med 23 000 medlemmar där folk skriver vad de slänger och frågar om råd.
– Det startade på bokmässan i Frankfurt. Jag tror att ordet död gör att folk hoppar högt av förskräckelse, men också blir nyfikna, nyfikna, säger Margareta Magnusson.
Dödstädar gör man när någon verkligen dött, men att döstäda är enligt Margareta Magnusson en gammal och lite hemlig tradition som äldre kvinnor ägnat sig åt i alla tider.
– Det handlar om organisation. Tanken är att vi inte ska lämna ett berg av skräp efter oss som våra nära och kära måste ta hand om när vi dör. Varför skulle din familj och dina vänner behöva ta sig tid i sina hektiska liv för att städa upp din röra, när du helt klart kunde ha gjort det själv?
Men visst vill väl våra närstående ha några av våra saker när vi själva är borta?
– Absolut men inte ALLA dina saker. Därför får du hjälpa till att begränsa urvalet. Fråga dem vad de tycker om medan du lever, skriv deras namn på sakerna.
Margareta råder alla som vill sätta igång att inte börja med brev och fotografier.
– Då kommer det upp så mycket minnen, det kan vara sådant som man nästan glömt bort. Ibland blir man glad av det. Och vissa saker ska man visst spara. Men varför ha kvar sådant du inte använder? Och sånt du tycker är fult?
Själv känner hon sig numera lättad och klarsynt.
– Med livets alla prylar lyfta från mina axlar kunde jag börja fokusera på vad jag skulle göra med den tid jag ännu har. Själva döstädningsprocessen tjänar i slutändan två högre syften: att bli mindre rädd vid tanken på döden och att aldrig glömma att efter att du har döstädat, oavsett hur antik du sedan blir, så kommer du alltid att upptäcka något nytt och hitta nya tankesätt att betrakta det liv du har levt och de erfarenheter du haft.
I dagarna kommer Margareta Magnusson med en ny bok, Livsråd från någon som (förmodligen) kommer att dö före dig.
– Den handlar om hur man ska överleva 80-årsdagen. Om du accepterar att du går långsammare och allt det där, då kommer du att få jättekul.
Text: Anna Fredriksson
Författarporträtt: Alexander Mahmoud