Kyrkvaktmästaren och författaren Håkan Mattsson har hittat den ideala arbetsplatsen. I Enköpings kyrkor får han inspiration till både romaner och existentiella funderingar.
Här finns hemliga rum som verkar ha varit bortglömda i åratal. I Enköpings-Näs kyrka, i ett gammalt skåp, som nog inte hade varit öppnat på väldigt länge hittade Håkan Mattsson en bok från 1600-talet.
I samma kyrka hade han arbetat i ett par års tid redan när han första gången lade märke till en lucka i golvet i sakristian. Den ledde ner till ett källarrum där en nästan helt förmultnad tunna fanns. Antagligen var det där som nattvardsvinet brukade förvaras längre tillbaka.
I Teda kyrka i Tillinge, Södra Åsunda församling, visar Håkan Mattsson Maria-skulpturen, som saknar både arm och Jesusbarn. När skulpturen skulle renoveras på 1980-talet och lyftes ner från sin plats på kyrkväggen, upptäcktes en relikgömma inuti figuren – en benbit förvarades där.
Håkan Mattsson berättar entusiasmerande inne i den svala kyrkan. Utanför är det stark sol och sommarvärme. Han berättar om gravarna som finns kvar under sakristian trots att trappan murats igen och ingen väg ner längre finns kvar. I kyrkorna som är hans arbetsplats fick han inspiration till sin andra roman, Reliken, som spänner över en 500-årig period och är skriven
i Dan Brown-anda.
– Det är en lyx att få jobba i en sådan här miljö, säger Håkan Mattsson.
Det var hans historieintresse som gjorde att han sökte tjänsten som kyrkvaktmästare på 75 procent, för sju år sedan nu. Tidigare drev han ett event-bolag ihop med en kollega.
– Jag kom från en superstressad karriär, där jag aldrig var bortkopplad från jobbet. Och jag kom till en plats där det var lugn och ro på ett sätt som i alla fall inte jag hade upplevt tidigare.
Samma dag som han hade meddelat sin kollega att han måste förändra sitt liv gick han hem och började skriva på sin första roman, Stay Metal.
Efterhand har han insett att också arbetet som kyrkvaktmästare innebär en i högsta grad social tillvaro. Håkan Mattsson förbereder inför och deltar vid begravningar, dop, vigslar och andra ceremonier. Att vid det här laget ha arbetat under ett hundratal begravningar har lett till ett stort antal möten med människor i sorg, till många intressanta samtal och en del existentiella funderingar.
– En av prästerna sa att ”vi kan inte veta, men vi kan välja att tro” Och jag väljer att tro på att det finns något mer, även om jag inte behöver definiera det som en gudstro.
Två kyrkvaktmästare tar hand om tre kyrkor var i Håkans två församlingar i Enköpings pastorat. Därtill ingår två präster, en kantor och två församlingsassistenter i arbetslaget, som har sitt kontor i Hummelsta där de utgår ifrån.
– Jag har aldrig trivts så bra på en arbetsplats tidigare och kan inte tänka mig något bättre, säger Håkan Mattsson.
De första åren hade han tid att skriva på eftermiddagarna, innan sönerna kom hem och det var dags att laga middag. Sedan förra våren har han fått utvidgade arbetsuppgifter och gått upp till heltid i pastoratet. Därför skriver han nu ofta under morgnarna. När barnen somnat på kvällen kan det bli ytterligare lite skrivtid. Under semesterveckorna i år har han fått låna en sommarstuga där han kunnat vara och skriva flera dagar i sträck.
Efter sommaren finns nu ett råmanus till tredje delen i hans Livet- och döden-trilogi. Den har arbetsnamnet Mitt liv som död. Första delen, Döden för oss samman, kom 2022 och andra delen, Livet skiljer oss åt, i maj i år. Utan att avslöja för mycket så handlar de till en del om ”det sista stora mysteriet” – om vad som händer efter döden. Till första delen hade Håkan Mattsson en tydlig plan för berättelsen. Så var det inte med del två trots att han redan tecknat avtal med förlaget om att skriva en trilogi:
– Ibland vill man sätta sig och skriva för att man vill veta hur det ska gå. När jag hade skrivit tre fjärdedelar av del två blev jag mer och mer nervös för jag visste inte hur upplösningen skulle bli, men till slut föll allt på plats. Det blir en drivkraft i sig att ha lite press på sig.
Tredje och avslutande delen lär komma under 2024:
– Det jag hoppas att jag lyckas förmedla med böckerna är hopp, även om det handlar om hemska livsöden.
Elin Engström