Journalisten och programledaren Carina Bergfeldt är aktuell med en ny bok om dödsstraffet med mera.

Försöker att inte ha saker osagda

I en nyutkommen bok intervjuar journalisten Carina Bergfeldt en fängelsepastor som varit med vid 276 avrättningar. Död och elände är hennes område, och hon och hennes man skickar ”omjagdör”- sms till varandra inför resor.

Det är ingen överdrift att säga att Carina Bergfeldt har erfarenhet av döden efter tio år som reporter på Aftonbladet, då hon bland annat rapporterade från Utöya, och tre år som USA-korrespondent.
– Jag har bevakat fler masskjutningar än jag vill räkna till, död och elände är mitt område, konstaterar hon krasst.
Hon känner sig ganska ödmjuk inför både livet och döden och vet att saker kan hända snabbt.
– Jag älskade att vara USA-korre, men plötsligt vill jag inte det längre. Som förälder har jag blivit rädd. När jag fick barn kom skolskjutningarna närmare, jag vill inte att min son ska hamna i en skolskjutning.
Ashes to ashes, dust to dust, från den engelska begravningsritualen låter annorlunda än av jord är du kommen, tycker Carina Bergfeldt. Hon har hört orden på många militärbegravningar i USA.
– När man virar ihop flaggan och skjuter salut är det väldigt rörande och sorgligt.

Amerikanska soldater dör i krig, men många dör också under övningar eller tar sitt eget liv. Dödsfall sker varje vecka. En av Carina Bergfeldts bröder är kapten i amerikanska militären.
– Det är höga livförsäkringar så även om någon tar livet av sig får familjen flera miljoner. Många tar sitt liv för att lösa familjens ekonomiska situation med sjukvård och skola. Det är fruktansvärt att vissa ser det som en utväg, säger hon.
Även privat har Carina Bergfeldt närvarat vid ett antal begravningar.
– Det var otroligt hjärtskärande när ett litet barn drunknat och det var bara nallar runt kistan. Det ska ingen behöva gå igenom.
När hennes svärfar dog för inte så länge sedan i en hjärntumör var det oväntat och gick snabbt.
– Det var första gången jag såg en kista som man kunde rita och skriva hälsningar på för att ta med in i evigheten. Det var väldigt fint. Vissa begravningar är helt vidriga för att alla omständigheter är så fel. Men Jespers pappas begravning blev ett fint farväl.

Carina Bergfeldt har skrivit två böcker om dödsstraffet i USA. Den senaste kom i våras och bygger på samtal med fängelsepastorn Jim Brazzil.
Han har närvarat vid 155 dödsdömda fångars sista stund och efter det varit anhörigstödjare vid 121 avrättningar. Jim Brazzil tycker att dödsstraffet är okej. I boken säger han att han inte skulle avskaffa det om han fick bestämma. Carina Bergfeldt har ett annat synsätt.
– Vi är inte överens om allt i boken, men jag ville veta hur han tänker, vad han har lärt sig om döden, och framför allt om livet, av dem han mött.
På dödsattesten efter en avrättning står det mord.
– Ja, det är ett statligt sanktionerat mord, som många delstater har avskaffat. I Texas där Jim verkat är det jätteviktigt med dödsstraff, rätten att bära vapen och att inskränka abort. USA är många parallella världar som ska mötas, jag visar en del av det i boken.
Det är också en hel del om gud i boken, kanske kan det vara lite svårt för en svensk läsare att förstå hur mycket religiösa inslag som finns i människors vardag i USA. Carina Bergfeldt tycker att det finns en hel del i pastor Jims resonemang som människor kan ta till sig utan att vara konservativa och ärkekristna.
– Vi har alla saker i våra liv som vi måste bearbeta och Jims tankar runt hur vi ska kunna förlåta och acceptera är allmänmänskliga.
Bokens titel är En bra dag att dö, och på frågan om vilken dag detta skulle vara för henne svarar Carina:
– När man inte har något otalt med någon. Man kan ångra saker man sagt och gjort. Min man Jesper och jag är ifrån varandra mycket, och skickar ”omjagdör”- meddelanden till varandra varje gång vi flyger. Vi försöker att inte ha saker osagda. Det blir många sms.
I boken berättar Jim Brazzil om när han håller en begravning för en avrättad och mannens son kommer dit enbart för att försäkra sig om att pappan verkligen är död.
– En påminnelse om att försöka leva sitt liv så att folk vill komma på ens begravning. När jag har en grav vill jag att mitt barn ska gå till den med kärlek. Då får man tänka lite på hur man beter sig i detta livet.
Anna Fredriksson

Carina Bergfeldt
Ålder: 43.
Bor: Stockholm, men reser mycket i jobbet.
Familj: Gift med Jesper Zölck, i sociala medier ofta kallad ”dansken” av Carina, sonen Hamilton 2 år, mamma och många halvbröder.
Gör: Journalist, författare, programledare.
Aktuell med: Reportageboken En bra dag att dö,
Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet.
Ur karriären: USA-korrespondent för SVT 2016 – 2020, sommarpratare 2019, talkshowen Carina Bergfeldt i SVT, boken Sju dagar kvar att leva, en berättelse om brott och dödsstraff.